WordPress site hızını optimize etmek için 10 ipucu yazımızı sizler için derledik. Web sitenizin yüklenme hızı sitenin kullanılabilirliği ve SEO çalışmasının önemli bir parçasıdır. Sitenizin yüklenme hızı arama sonuçlarında ki sıralamaya ve kullanıcı deneyimine etki eden faktörlerden biridir. Örneğin kullanıcıların site açılış süresinin 3 saniyeden fazla olduğu sitelere girmekten vazgeçtikleri görülmüştür.
Kullanıcı deneyimini artırmak ve kullanıcıların sitenizde vakit geçirmesini sağlamak için site hızı optimizasyonunu yapmanız ve güncel içerikler üretmenizi tavsiye ederiz. Yoksa rakiplerinize ziyaretçilerinizi kaptırabilirsiniz. Şimdi sitenizi hızını nasıl optimize edeceğinizi sizlerle paylaşalım. SEO taktikleri için makalemizi okuyun. WordPress site hızı kapsamında yer alan tüm noktaları detaylı bir şekilde okuyun.
1.Resimlerin Boyutlarını Optimize Edin
Sitenizde bulunan resim boyutlarının büyük olması site açılış süresini etkilemektedir. Sitenize ve yazılarınıza resim ekleme yaparken boyutun HTML editörde küçültmeniz yeterli değildir. Bunun için resim boyutlarını Photoshop veya farklı programlar yardımı ile boyutlandırmalısınız. Böylelikle WordPress site hızınızı yükseltebilirsiniz.
Web sayfanızda ki resimleri optimize etmenize yardımcı olacak birkaç online araç:
- İmage Compressor
- Smush.it
- SuperGIF
- Online Image Optimizer
- Compressjpeg
2.Resim Dosya Formatı
Sayfanızın yükleme hızını optimize etmek için yapmanız gereken ikinci ipucu resim formatınızın JPG, PNG ve GIF gibi standart resim formatlarına dönüştürmelisiniz. Ama son güncellemeler ile WEBP formatı site optimizasyonu için daha etkilidir. WordPress site hızı kapsamında bu aşama oldukça önemlidir.
3. Gereksiz Eklentileri Sitenizden Kaldırın
Sitenizde sıkça tercih ettiğiniz eklentiler web sayfanızı yavaşlatabilir. Gerekli olmayan eklentilerden kurtularak site hızınızı artırabilirsiniz.
4. Satır İçi CSS ve JavaScript Dosyalarından Kurtulun
Sitenize ait CSS ve JavaScript kodlarını harici dosyalarda tutmanız siteniz için oldukça önemlidir. Satır içi kod kullanmanız tarayıcının önbelleği yükleme anında sayfanızı yavaşlayacaktır. Bu kodları harici dosyalarda tutarak hem site hızını artırabilir hem de sonraki süreçte bakımlarınızı kolayca yapabilirsiniz.
5. Metin Grafiklerini Kullanmaktan Kaçının
Sitelerinizin daha çekici gözükebilmesi için stilize edilmiş metinler kullanabilirsiniz. Fakat bu biçimdeki metinler web sitenizde çok fazla boyutlara ulaşmaktadır. SEO çalışmalarında bu metin stillerinin bir yeri yoktur. Metin stillerini CSS dosyanızda kullanıp her şeyi metin biçiminde tutmak siteniz için oldukça önemlidir. Genellikle bu aşamadan sonra WordPress site hızında artış gözlemlenmektedir.
6.JavaScript’i Belgelerinizin Belgenin Sonuna Ekleyin
JavaScript kodlarını belge sonuna yerleştirin çünkü JavaScript kendinden sonra gelen dosyaların yüklemesini engelleyebilmektedir. Bu yüzden JavaScript’i belgenin sonuna eklediğinize emin olun.
7. Yönlendirmelerden Kaçının
Sitenizde sayfaları birbirine yönlendirme işlemi site hızını düşürmektedir. Yönlendirmeler bazı durumlarda gereklidir fakat söyle yükleme hızını arttıracak ek http kullanacaklarını unutmayın bunun için kırık linkleri tespit düzeltmenizde fayda var.
8. Gereksiz CSS ve HTML Kodlarını Kaldırın
Sitenizde gerekli olmayan HTML ve CSS kodlarını kaldırarak sitenizin kod yükünü hafifletin. Bu sayede sitenizin hızını artırabilir ve kullanıcıların sitenizi ziyaret etmesini sağlayabilirsiniz.
9. Hosting Konusunda Başarılı Seçim Yapın
Sitenizin yayın hayatı süresince karşılaşılacak problemlerin çözümü için alınacak destek hizmeti yanında, site hızını da etkileyen önemli bir süreci temsil eder.
10.İçerik Dağıtım Ağı Kullanın
Sistemde hosting hizmeti alınan servisin merkezi konumundan gerçekleşen yüklemeler, web sitesini yavaşlatır. İçerik dağıtım ağları (CDN) kullanarak bu sorunu önleyebilirsiniz. CDN WordPress site hızı için oldukça önemlidir. Ankara seo için iletişimde kal!
Arama motoru optimizasyonu konusu için bizimle iletişime geçebilirsiniz.